petek, 13. julij 2018

Prevarani …

Prevarani …

Kolikokrat se vam je na brezskrbnih počitnicah že zgodilo, da ste se počutili kot vaba za različne prevarante, ki z vedno novimi triki in ukanami na goljufiv in premeten način sušijo turistične denarnice? Verjetno se je že skorajda vsak srečal s prevaranti, sama se jih spomnim že iz otroštva, ko smo dopustovali na Hrvaškem in se na poti domov ustavili še nad Splitom. V gozdovih mogočnega Marjana smo naleteli na »brezdelneža«, ki je vabil s tremi praznimi škatlicami vžigalic in kroglico. Čeprav smo se mu upirali nas je le zvabil v »igro« z znanim rezultatom: izgubili smo kar precej vreden zeleni bankovec takrat še nominiran v jugoslovanskih dinarjih.
Kasneje sva s partnerjem letovala na Kanarskih otokih, kjer je na promenadi mrgolelo zvitih »igralcev« s pokrovčki in kroglici na isto vižo. Za bolj prepričljivo privabljanje naivnih turistov so očitno z »znanci« uprizarjali dobitne kombinacije. In predvsem veliko avstrijskih in nemških turistov je vleklo evrske petdesetake iz denarnic in se čudilo, da so zmeraj izgubilo, če pa so pred njimi »vsi« zmagovali …
Menjalniške ukane so v Evropi, kjer domala že povsod plačujemo z evri, že zgodovina, a je treba biti predvsem v azijskih državah pozoren, da ti na ulici z na videz bolj ugodno menjavo ne nastavijo ponaredkov, ali na sredini šopov bankovcev tiste z veliko nižjimi apoeni. Četudi je najboljša preventiva pred tovrstnimi prevarami menjava denarja v bankah in uradnih menjalnicah, se zgodi. da je tudi pri teh treba biti pozoren. Pred nekaj leti na Kubi nisem mogla prepričati uslužbenke v menjalnici hotela, da mi je izročila nekaj konvertibilnih pesosov manj kot je pisalo na menjalniškem tečaju in potrdilu, ki mi ga je morala izročiti.
Na Tajskem se veliko turistov močnejšega spola v »plesnih« barih ujame v »kremplje« prelestnih plesalk in zbranih natakarjev, ki jim na koncu za »druženje« zaračunajo najdražjo pijačo zanje, čeprav je niso naročili. Hitro so ob stotaka ali več. Tudi pri priljubljenih skuterji na katerih turisti z vetrom v laseh odkrivajo turistične lepote, se lahko zaplete v njihovo škodo. Pohlepni najemodajalci skuterjev namreč nekaterim turistom izročijo v uporabo na videz povsem delujoče skuterje, ki pa se jim na poti nenadoma pokvarijo. Za težave okrivijo turiste, ki jim naprtijo še plačilo popravila, ki v večini primerov sploh ni bilo potrebno, saj tovrstni goljufi skuterje namreč zanalašč delno onesposobijo.
Tudi pri najemanju avtomobilov se je najbolje držati preverjenih rent-a-car podjetij, čeprav so tudi nekatera izmed njih vedno bolj »iznajdljiva«. Ko vam zaračunajo uporabo navigacije, čeprav te storitve niste naročili, oziroma ste uporabljali svojo navigacijo z mobilnega telefona ali garmina, samo za to, ker je ta že nameščena v avtomobilu, ki ste ga najeli. Kljub temu, da imate zadovoljivo zavarovanje, vam ponujajo vse mogoča dodatna zavarovanja in asistenčne storitve, ki jih redko potrebujete in podobno.
Bolj duhovno usmerjene v zasedah čakajo jasnovidne vedeževalke, ki vam obljubljajo nebesa, poslovni razcvet in ultimativno zdravstveno kondicijo. Ali pa vidijo v vaši duši nekaj, kar bi morale dodatno, seveda za ekstra plačilo, raziskati, ker lahko usodno vpliva na vaše življenje in družino. Temu sicer ne bi mogli reči ravno prevara, saj se turisti sami odločajo, ali se bodo prepustili njihovim »storitvam«, pa vendarle smo na dopustu bolj sproščeni in ležerni …
Med bolj usodnimi za družinski proračun in naše živce, pa so triki s katerimi posredniki časovnega zakupa nepremičnin, zvabijo v temne sobane, kjer predvsem starejše in man »odporne« turiste, prisilijo v podpis tudi do 30-letnih najemnih pogodb za kak apartma na Kanarskih otokih ali v azijskih tropskih državah. Da velja zlato pravilo, da ni zastonj kosila, se še kako potrdi v tem primeru. Zato se izogibajte brezplačnim prevozom s taksiji, ali avtobusnim izletom s kosilom, saj se lahko kaj kmalu sprevržejo v pravo nočno moro. Ko se sprva prijazni vodiči, spreobrnejo v hladne posrednike tako imenovanih »time sharing« storitev, z različnimi tudi s psihičnimi in včasih celo nasilnimi prijemi, dokler ne podpišete pogodbe z zavezujočimi finančnimi posledicami.
Različnih prevar in trikov je seveda še več, vedno bolj se selijo tudi na svetovni splet, tako da je dobro prej trikrat premisliti, komu, kaj in kako zaupati, da se vaše dolgo pričakovane in zaslužene počitnice ne spremenijo v grde žive sanje.


Piše: Silverka Lesjak Klapš


Ni komentarjev:

Objavite komentar